Over ons

Welkom bij De Vrienden van Jacob

Landgoed Duin & Kruidberg, de accommodatie waarin De Vrienden van Jacob gevestigd is, ademt klassieke allure. De stijlvolle entourage vormt een fraai contrast met de hartelijke, persoonlijke wijze waarop u hier voor de lunch of het diner wordt ontvangen. Onder Executive Chef en SVH-meesterkok Alain Alders’ inspirerende leiding bereidt de keukenbrigade culinaire modern-Franse topgerechten met een Mediterrane touch. Alders: "De combinatie van de klassieke allure van het landgoed en een eigentijdse benadering vind je ook terug in onze keuken. In de balans tussen klassieke en moderne tonen van de gerechten en in de presentatie. Niet alleen de tong, ook het oog moet gestreeld worden." Liefde en passie voor het koken, Alders straalt het uit als hij over zijn vak praat.

Het gerenommeerde toprestaurant De Vrienden van Jacob heeft een Michelin-ster en krijgt regelmatig goede recensies in toonaangevende culinaire vakbladen. Het biedt plaats aan 40 gasten en is gevestigd in de vroegere zomerwoonkamer en serre van het landhuis van Jacob Theodoor Cremer, dat hij tussen 1907 en 1909 liet bouwen om familie en vrienden te ontvangen. Landgoed Duin & Kruidberg ligt in het natuurrijke Zuid-Kennemerland, een oase van rust in de drukke Randstad. Er is volop gratis parkeerruimte.

Dineren op het terras

Als het weer het toelaat, wordt van mei tot en met september het diner ook op het aangrenzende terras geserveerd (tot 40 personen). Algemeen Directeur Bernard Lensink: "Gasten vroegen ons vaak of ze ook op het terras bediend konden worden. Na wat interne aanpassingen kunnen we hieraan nu op het juiste niveau gehoor geven. Eten en drinken op ons terras, met zicht op de klassieke Engelse tuin, is een fantastische belevenis."

Filosofie

Gevraagd naar de filosofie achter De Vrienden van Jacob, zegt Executive Chef Alain Alders: "Om te beginnen kiezen wij voor fair trade en fair flavours: zoveel mogelijk ingrediënten komen van producenten die daar een eerlijke prijs voor krijgen. Uiteraard zijn de gerechten seizoens-en regiogebonden, daarbij heb ik voorkeur voor lichte gerechten, zonder dominante ingrediënten."

Wat verder kenmerkend is? Alders: "Liefde voor het koken, passie. Persoonlijke aandacht! Voor je gasten, je collega’s, je leveranciers. Ik zou het niet anders kúnnen. Daarnaast is de juiste wijn- spijscombinatie heel belangrijk. Elk gerecht wordt door de keuken en bediening geproefd. Hierbij zoeken wij samen naar een juiste wijn-spijs combinatie. Elke medewerker weet wat hij kookt en serveert. Hierdoor kunnen wij de gast net dat beetje extra kwaliteit bieden. Verder hechten wij veel waarde aan de totale beleving van onze gasten. Mensen moeten zich gelijk thuis voelen, genieten!"

Executive Chef Alain Alders
Executive Chef Alain Alders werkte onder meer bij de Kersentuin, het Amstel Hotel, De Hoefslag en Corona in Den Haag. In 1996 begon hij als Chef-kok bij Landgoed Duin & Kruidberg. Enkele jaren later kreeg hij de kans om er een restaurant van culinaire topkwaliteit te vestigen. Hij doorliep diverse stages bij gerenommeerde restaurants in diverse Europese landen, waarbij vooral het met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant Akelare in San Sebastián veel indruk op hem maakte.

In 2002 opende De Vrienden van Jacob haar deuren. Met Alain Alders, de huidige Executive Chef en SVH-meesterkok. Alders over zijn kookstijl: "Onze gerechten zijn geschoeid op een klassiek-Franse leest, met Mediterrane accenten. Topgastronomie moet vooral niet te stijf zijn, ik beschrijf mijn stijl van koken graag als ‘losjes’." Hij wijst erop dat talent en culinaire ervaring natuurlijk heel belangrijk zijn, "maar net zo belangrijk is dat je je vak elke dag weer met liefde uitoefent. Zonder passie en maximale concentratie kom je niet tot topprestaties."

Het eindresultaat bestaat meestal uit licht verteerbare, originele combinaties van ingrediënten en garnituren die smaaktechnisch op elkaar aansluiten. Alain Alders: "Nieuwe creaties proberen we uit aan de hand van het menu Gourmet. Dat menu fungeert als een soort platform, de meest geslaagde combinaties krijgen een plek in de menukaart, waarvan de samenstelling vier keer per jaar wijzigt. Het op de gerechten afgestemde wijnarrangement maakt het culinaire feest compleet."


"Mijn visie is het verbeteren van de welvaart in en rondom Santpoort. Landgoed Duin & Kruidberg biedt tal van mogelijkheden om de regio economisch te verbeteren".
Over ons